Hondekop wordt Apekop



De Hondekop wordt Apekop in Deurne
De eerder aangekondigde pendeldienst met de historische Hondekop trein op 24 en 25 augustus tijdens de Nacht van het Witte Doek heeft onverwacht gedaanteverwisseling ondergaan.
Vanwege een aanrijding is onlangs het onderstel van de Hondekop ernstig beschadigd en reparatie gaat maanden duren. In overleg met de stichting Hondekop krijgen we nu de beschikking over de Apekop (Mat 64). Deze gele Apekop past prima bij het verhaal van de treinkaping bij De Punt, omdat de Hondekop daar ook geel was en beide treinen nauwelijks van elkaar verschillen.
De Apekop gaat pendelritten maken tussen Deurne, Helmond en Eindhoven. In het kader van “Deurne 75 jaar bevrijding” worden in het weekend tegelijk verschillende documentaires vertoond over de oorlog en de bevrijding. Op zaterdagavond in de Wieger in combinatie met een theateroptreden en op zondagmiddag in Holtens Molen in combinatie met verhalen over de oorlog. Mede dankzij verschillende fondsen is dit evenement mogelijk gemaakt. Het type Hondekop trein was in 1977 betrokken bij de Molukse kaping bij de Punt. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog stuurde Nederland militairen naar Nederlands-Indië; later leidde dit tot een zelfstandig Indonesië en werden grote groepen bewonders van de Molukken gedwongen naar Nederland uit te wijken. De gevolgen zouden voor alle betrokkenen groot zijn.
Stationsplein in teken van “Deurne 75 jaar bevrijding”.
Met de komst van de historische trein naar Deurne wordt deze geschiedenis opnieuw in herinnering gebracht. Op het stationsplein zal op zaterdagavond de film ‘de Punt’ vertoond worden. Deze film over de treinkaping in 1977 zal worden ingeleid door Rein Sohilait (Maarssen). Hij werkt als adviseur en onderzoeker en is actief betrokken bij Molukse woon- en welzijnsinitiatieven in Nederland.
De treinkaartjes kunnen gereserveerd worden via de website van Nacht van het Witte Doek en kunnen gekocht worden op het Stationsplein in Deurne. Dit unieke evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Hondekop, coöperatie Stationspark Deurne en de Stichting Oorlogsslachtoffers Deurne. De Lucky Seventh Historical Group zorgt voor de aankleding van het stationsplein met een aantal historische legervoertuigen en -tenten op zaterdag en zondag. In het stationscafé van Daily Deurne worden doorlopend historische documentaires over Deurne, de oorlog en de bevrijding vertoond. In de trein zijn tijdens de pendelritten historische geluidsfragmenten van interviews en radio te horen. Zie ook www.nachtvanhetwittedoek.nl.