Gedurende het afgelopen jaar is met veel mensen gesproken over noodzakelijke veranderingen. Veranderingen die hun noodzaak in elk geval vinden in de finacieel lastige situatie waarin het witte doek zich bevindt. Fiancieel lastig door vooral de economische dip in NL waardoor sponsorgelden minder goed te vinden zijn dan een aantal jaren geleden. Maar waar sprake is van een probleem kun je deze ook benutten om tot verandering te komen en daar zijn we druk mee bezig gegaan in het afgelopen jaar. Gezien deze noodzakelijke veranderingen was voor het passende thema Transformation gekozen. In films is dit thema vaak op prachtige manier vormgegeven, dus er was een keur aan keuze welke wij ook al met veel plezier aan gemaakt hadden. Zo werd ondermeer de bejubelde Vlaamse film Rundskop vertoond, maar paste ook de gekozen film Pearl Jam Twenty prachtig in het thema. Bij transformatie van het festival zelf werd de aandacht ondermeer gericht geweest op jongeren en het intensiever samenwerken met sponsors. De wens om jongeren te bereiken had tot het resultaat geleid dat er een after-party georganiseerd werd na één van de zaterdagfilms welke speciaal voor de jeugd geselecteerd werd en vertoond werd op een zeer bijzondere plek, namelijk in de parkeergarage Wolfsberg. En de nauwere samenwerking met sponsors heeft er toe geleid dat er een drive-in bioscoop gehouden werd.
Het initiatief “vrienden van het witte doek” krijgt daarnaast steeds meer vorm. Hierover kunt u op de website binnenkort meer informatie lezen. Maar naast een aantal specifieke veranderingen zal het gewaardeerde festival vooral ook nog heel herkenbaar blijven. Zo werd de kindermiddag op de zondagmiddag weer een bonte verzameling van optredens en theater.
De hoofdfilm op vrijdag was The Hunger Games, naar de roman van Suzanne Collins die op dit moment enorm populair is en ook een spektakelfilm is voor alle leeftijden. De film gaat over een toekomstige, post-apocalyptische, dictatoriale versie van Amerika waar tieners uit verschillende stammen jaarlijks een strijd leveren op leven en dood om de bevolking te onderdrukken.Op zaterdag draaiden we onder andere de tragi-komedie 50/50, de oscar genomineerde vlaamse film Rundskop, de documentaire ‘Pearl Jam Twenty’, en de film Het Slot van de Spritijnen over de paters van Gemert draait dit jaar in de Willibrordus kerk. In de drive-inn bioscoop was de Vlaamse komedie Hasta La Vista te zien . Via deze website kon men zich inschrijven voor de film. Op zondag draaiden we onder andere Dolfje Weerwolfje, Puss in Boots, en Achtste Groepers Huilen niet. Op de markt waren onder andere Bakkie Bike Cinema en Theater Sjeem te zien.